Skoči na glavni sadržaj

Sljedivost u proizvodnji


Sigurnost hrane, lijekova, praćenje proizvoda i povlačenje ili opoziv proizvoda u središtu je interesa regulatornih tijela i prehrambene, farmaceutske i auto industrije diljem svijeta.

Sudionici u prehrambenom opskrbnom lancu suočeni su s brojnim zahtjevima za praćenje proizvoda, kojima nije uvijek jednostavno udovoljiti. Štoviše, današnja tehnologija omogućuje različite načine uvođenja sustava sljedivosti te mnoga različita rješenja na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj ili globalnoj razini.

Ostvaruje se osmišljavanjem i uvođenjem sustava koji u svakom trenutku omogućava provjeru kontrole sigurnosti robe/hrane, lijekova i ambalaže. Donosi velike uštede kod moguće potrebe povrata robe sa tržišta. Uvodi se iz tehnoloških ali i komercijalnih razloga.

Tehnoloških, zbog toga da se postigne dovođenje svih faza proizvodnog ciklusa u međusoban odnos sljedivosti, uvođenjem aktivnosti vezanih za  provjeru kvalitete i sigurnost u svakoj fazi proizvodnje i definiranjem interventnih postupaka u slučaju pojave rizika ili konstatacije o neispravnom proizvodu.

Tržišnih, kako bi se zaštitio potrošač u sustavu koji omogućuje i daje na  uvid podrijetlo proizvoda i sastojaka, svojstava te svih ostalih parametara u proizvodnom i distributivnom procesu.

 
Sljedljivost u proizvodnji

ZAŠTO SELMET RJEŠENJE

U proizvodnim tvrtkama stalna je potreba za preciznim odgovorima na pitanja poput:

  • Sadrži li isporuka sve što je naručeno?
  • Je li preglednost kretanja robe dovoljna da se optimizira kretanje kroz opskrbni lanac?
  • Jesu li raspoložive sve informacije potrebne u slučaju opoziva ili povlačenja proizvoda?

S druge strane, potrošači žele znati:

  • Je li hrana koju kupuju ili konzumiraju sigurna, sadrži li upravo one sastojke koji su navedeni na pakiranju?
  • Je li moguće s tržišta povući samo onaj dio robe koji je upitne kvalitete?
  • Hoće li pacijent dobiti svoj lijek? Pravi lijek u pravo vrijeme?

Sljedivost može pružiti odgovore na ova i slična pitanja.

Stoga se nameće potreba za uvođenjem međunarodno priznatih standarda koji moraju omogućiti interoperabilnost različitih sustava sljedivosti.
U sljedivosti je ključna riječ IDENTIFIKACIJA, tj. kako prepoznati u sustavu pojedini entitet.

Barkod i RFID identifikacijske tehnologije tu pokrivaju sve potrebe. Selmet nudi vrhunsku opremu i rješenja u području sljedivosti.


Saznajte više o našim proizvodima i uslugama!

Tražite savjet ili pomoć? Obratite nam se s povjerenjem.