Skoči na glavni sadržaj

U Zagrebu se i ove godine održala 4. po redu regionalna konferencija o RFID tehnologiji. Uz prezentacije i predavanja o nizu najnovijih tehnoloških rješenja u područjima proizvodnje, medicine i trgovine, posebna pozornost bila je namijenjena novom rješenju za komunalna poduzeća, a koje se odnosi na noviji i racionalni način zbrinjavanja otpada.

Vlada Republike Hrvatske ove je godine donijela Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom (NN50/2017), a kojom je između ostalog propisan način evidencije i izvještavanja odvoza komunalnog  i drugog otpada. Tehnički je to najjednostavnije napraviti „čipiranjem kanti i kontejnera“ te  automatski evidentirati svaki odvoz. Na tržištu se pojavilo nekoliko rješenja koja se nude komunalnim firmama, a među najjefitnijim je i RFID narukvica. Zbog niske cijene rješenja i jednostavnosti upotrebe očekivanja su da će RFID narukvica naći brojne korisnike kod nas  i u regiji. Ovo rješenje proizvod je talijanske tvrtke SensorID, a softver je razvila domaća tvrtka Selmet d.o.o., ujedno i organizator navedene Konferencije.

RFID narukvica je zapravo mini računalo sa RFID čitačem koje evidentira svaki odvoz i bežično šalje podatke u nadređeni sustav. Njena glavna prednost je jednostavnost u rukovanju i primjeni i za očekivati je i da će biti prepoznata i na hrvatskom tržištu. Koristi se već u nekim europskim zemljama, pa je trenutno u upotrebi preko 1000 RFID narukvica na tržištima Italije, Španjolske i Poljske.

Zašto je RFID budućnost?

Radio frekvencijska identifikacija, odnosno RFID, nasljednik je popularnog bar koda, koja kao tehnologija pridonosi automatizaciji i unapređenju poslovnih procesa. Logistika, trgovina, bankarstvo, auto i avio industrija, transport, medicina, proizvodnja hrane, te mnogi drugi sektori, nezamislivi su danas bez upotrebe RFID tehnologije, te se ona s pravom naziva tehnologijom budućnosti.

Budući da u bliskoj budućnosti RFID tehnologiju očekuje još šira primjene, na Konferenciji su bile predstavljene i ostale novosti o primjeni ove tehnologije  u području medicine s posebnim osvrtom na sljedljivost, a prezentirani su i neki novi proizvodi poput RFID stola koji se primjenjuje u knjižnicama i praonicama rublja, zatim RFID tunel, RFID kabineta ili pametnog ormara, te RFID u svakojakoj primjeni.

Glavni sponzor konferencije je tvrtka SELMET d.o.o, a pridužili su se i HID, SATO, LEOS, CITUS, INVENGO, ZEBRA, Zelene Tehnologije d.o.o. Partner konferencije je tradicionalno GS1 Croatia.

IZVOR: Mreža