Skoči na glavni sadržaj

Smart Grid je sustav isporuke električne energije koji se proteže od točke proizvodnje do točke potrošnje. Integriran s naprednom komunikacijskom i informacijskom tehnologijom, sva oprema i uređaji u smart gridu povezani su osjetilnim elementima kako bi se formirala cjelovita mreža napajanja. Informacije su integrirane i analizirane kako bi se optimizirali resursi, smanjili troškovi, povećali pouzdanost i povećali učinkovitost električne energije.

Pametna mreža je inteligentni automatizirani sustav za praćenje toka električne energije i učinkovitiju distribuciju električne energije. U svijetu u kojem je zaštita okoliša glavna briga, važno je pronaći troškovno učinkovite načine smanjenja potrošnje energije i povećanja neovisnosti energije.


Smart grid is often considered the first (and now largest) example of the Internet of Things (IoT).- Jesse Berst Founder & Chairman, Smart Cities Council
 

Pametna mreža djeluje na način sličan načinu na koji računovođa upravlja financijskom institucijom. Prvo zaradite novac (to je obnovljiva energija), brojite novac (to je mjerač), a zatim upravljajte svojim financijama (to je trafostanica). Najvažniji aspekt učinkovite mreže pametne električne energije je "Peak Load Management", koji se odnosi na održavanje precizne kontrole uređaja za upravljanje opterećenjem kako bi se ponudila vrhunska reakcija na potražnju. Ustanove koje koriste distribuirane tehnologije za pohranu energije za čuvanje čiste i obnovljive energije stvorene na licu mjesta mogu pustiti višak energije natrag u električnu mrežu tijekom izvanrednih razdoblja.

IIOT omogućava pametniju energiju sunca i vjetra
Industrije solarne i vjetroelektrane sada se suočavaju s prijetnjom smanjenja u primjeni nakon nekoliko godina stalne ekspanzije. To je zbog smanjenja državnih subvencija i poticaja za razvoj, te neizvjesnosti o sposobnosti solarnih sustava i vjetroelektrana da zadovolji sve veće energetske zahtjeve. Ovaj uočeni rizik može smanjiti ulaganja. S duge strane nuklearna energija za sada nije rješenje. IoT servisi imaju značajnu ulogu u otklanjanju ove neizvjesnosti, povećanjem energetske učinkovitosti, održavanjem razine potrebne potrošnje, smanjenjem operativnih troškova i osiguranjem solidnih performansi.

https://www.moxa.com/Solutions/Renewable/index.htm

Naftna Industrija  OIL & GAS

Nafta i plin i dalje su neophodna goriva za globalno gospodarstvo, a istraživanje novih izvora nafte i plina ostaje unosan i atraktivan pothvat. Nove naftne platforme, postrojenja i cjevovodi stalno se konstruiraju kako bi zadovoljili potražnju za naftom, uz odgovarajući rast broja pogona i kontrolnih centara za obradu i upravljanje sirovom naftom. Kako bi se povećala učinkovitost i sigurnost, ti sustavi postaju sve integrirani, ali nažalost, tradicionalni SCADA sustavi koji se koriste u industriji nafte i plina teško se integriraju jer su vrlo neovisni i imaju ograničenu povezanost s drugim sustavima. Ovo ograničenje se može nadvladati jer tehnologija i oprema postaje sve složenija, a sigurnost i pouzdanost postaje sve važnijim. Nudimo kompletan asortiman industrijskih mrežnih uređaja ,računala te prateće sustave za monitoring i praćenje koji su projektirani za ovakve teške uvjete okoliša a osiguravaju visoku pouzdanost, fleksibilnost i sigurnost potrebnu za održavanje i upravljanje naftnim i plinskim objektima.

https://www.moxa.com/Solutions/Renewable/index.htm