Skoči na glavni sadržaj

U svojim projektima koristimo svu suvremenu raspoloživu tehnologiju za sutrašnje potrebe koristeći pritom visoko pouzdanu i redundantnu industrijsku opremu. Jedan od Selmetovih, sada već javnosti dobro poznatih projekata je Radio očitanje brojila, projekt koji je naručio i implementirao Istarski vodovod, čije je sjedište u Buzetu. Selmet u svome portfoliju već dugi niz godina ima i softversko i hardversko rješenje za očitanje brojila te većina komunalaca koristi Selmetovu pametnu aplikaciju, no sa Istarskim je vodovodom priča otišla i korak dalje.

Za Istarski vodovod Buzet projekt uvođenja vodomjera na daljinsko očitanje predstavlja značajni napredak u u unapređenju postupka očitavanja, s direktnim efektima u racionalizaciji i efikasnosti rada i poslovanja. - Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda

Očitanje vodomjera vrši se ručnim prijenosnim mobilnim terminalom koji pomoću radio signala komunicira sa vodomjerom opremljenim radio modulom i na udaljenosti od 100 metara očitava podatke sa brojila. Drugim riječima, očitanje je moguće čak iz vozila ili šećući cestom, a ova aplikacija je donijela ne samo mnoge uštede, već je očitanje pouzdano, brzo i točno.

Djelatnici Istarskog vodovoda koji očitavaju koriste ručne terminale sa radijskim primopredajnikom i vodomjeri se očitavaju po sistemu 'walk-by' bez potrebe ulaženja u vodovodna okna ili druge prostore gdje su smješteni potrošački vodomjeri. - Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda

Daljinsko očitavanje daje mogućnost da svaki stan zasebno može dobiti svoj račun, što prekida dosadašnju praksu da jedan stanar u zgradi sakuplja novac za vodu. Očitane mjere moguće je bežičnom komunikacijom poslati istoga trenutka gdje je to potrebno. Inače, u svijetu se ovim sustavom koristi više od 30 posto tvrtki, a istarski vodovod prvi je koji ga uvodi u Hrvatskoj. Ovo rješenje koristi se u Istri više od godine dana.

Izvor: Poslovni.hr